Shyby jsou u začátečníků často podceňovaným cvikem. U těch by se to dalo ještě chápat, ale vynechávání
shybů z tréninku zad u pokročilých nemá žádný podstatný důvod.
Až budete v posilovně zkuste se podívat směrem ke hrazdě na shyby. A spočítejte kolik lidí za
vašeho pobytu v posilovně shyby cvičilo a kolik lidí jede záda pomocí přítahů horní kladky místo shybů.
Rázem zjistíte, že podobně jako stojan pro dřepy je hrazda často opuštěná. Když už budete někoho na hrazdě vidět
viset, pozorujte kolik kilo si pověsil pomocí řetězu za opasek se kterýma se snaží shybovat.
Uvidíte, že většina shybujících borců používá nadměrnou zátěž, kterou nejsou absolutně schopní
zvládnout kvalitní technikou a celý cvik se tahají na horu jenom rukama.
Takovéto shyby můžete cvičit x let a nikdy si záda nevypracujete. Možná vám v lepším případě zesílí
paže. V tom horším případě paže přetrénujete, protože trénink paží má mít svůj samostatný trénink a když
je budete cvičit i se zády při shybech, tak je musíte přetrénovat, protože nebudou mít dostatek
času na zotavení.
Kdo z vás je schopný udělat jeden jediný kvalitní shyb bez houpání, mrskání tělem a dalšího cheatingu
při použití nejširšího úchopu? Typoval bych, že jeden z 50ti z vás, kteří čtou tento článek, budou
schopni udělat poctivý čistý shyb.
Borce, kteří používají těžké kotouče při shybech sem nepočítám.
Mají vytvořenou takovou specifickou techniku cvičení, aby tuhle těžkou uvázanou zátěž zvládli
vytáhnout, za pomoci každého svalu na těle s minimálním zapojením širokého svalu zádového.
Jestli se v tomhle poznáváte přestanete číst, protože si myslíte, že jste velcí silní borci, kteří tohle
nebudou poslouchat. Jestli, ale chcete mít pořádná záda, začněte hned pořádně shybovat.
Shyby jsou výborným cvikem i pro mladší kluky, kteří chtějí začít posilovat brzy
již ve 14 letech, kdy je posilování se zátěží nebezpečné pro jejich celkový rozvoj. Při kvalitní technice
a bez závaží si vybudujete výbornou základnu pro budoucí rozvoj zádových svalů.
Jelikož ve 14ti letech shyby výborně působí na neukončený růst kostí a při zavěšení
a pravidelném cvičení si rozšíříte ramena, protože budete cvičením nutit klíční kosti a celý
pletenec horní končetiny k růstu kostí do šíře.
To bude mít vliv na vaše rovná široká záda i pěkně stavěný hrudní koš, který v pozdějších letech obalíte
svalovou hmotou. Takto stavěná kostra obalená svaly je potom bezkonkurenčně široká. Proto je i pro ty
co jsou o něco starší důležité shyby cvičit.
„ Růst kostí se uzavírá ve 21 letech, toho by měli
všichni cvičenci co nejvíce využít. “
Nejlepší efekt však nastává kolem 14 a 15 roku života. V dalších letech změny rozšíření kostry již nejsou
tolik patrné. Ale nevyužít shybů by bylo velkou chybou.
Jak má kvalitní shyb vypadat?
Aby jste maximálně zatížili a procvičili široký sval zádový a maximálně izolovali ostatní svaly,
které se budou do cvičení zapojovat co nejméně, musíte zvolit široký úchop. Širokým úchopem mám na
mysli opravdu široký úchop, kdy máte ruce úplně na kraji hrazdy. To mu se říká široký úchop!
Úchop je jasný, ale samotné provedení je ještě důležitější. Jestliže jste se pevně chytli hrazdy,
musíte se vyvěsit do prověšených ramen, s tím že široký sval zádový je stále aktivován. Nemůžete
jen tak viset jako prádlo na šňůře, se kterým pohupuje vítr, ale jste naopak stabilně vyvěšeni v co nejnižší
poloze, tak aby se mohla aktivovat co největší část širokého svalu zádového.
Z vyvěšené kontrolované polohy se silou zádových svalů přitahujte k hrazdě pomalým pohybem, tak aby jste k
sobě stlačovali lopatky. V horní poloze můžete na moment setrvat a pomalu se vracíte do vyvěšených
ramen. Po celou dobu cvičení se nehoupáte, nekřížíte nohy, pouze je pokrčíte a neškubáte s sebou.
Pokud jste se sebou při cvičení různě házeli a škubali, bylo to proto, že nejste schopní
udělat jeden jediný shyb. Začátečník čistý shyby neudělá pro nedostatek síly v zádových
svalech.
Ti na to mají právo, ale pokročilí většinou neudělají kvalitní shyb, protože jsou pouze časově pokročilý,
ale bez silového pokroku. Proto začněte shybovat jako úplný začátečník a učte se znovu techniku.
Dejte si pod hrazdu lavičku, na kterou si stoupnete, zavěste se a jednou nohou nebo s oběma si
dopomáhejte při pohybu na horu ke hrazdě. Je to i lepší než používat speciální přístroj určený na shyby,
na kterém si navolíte pomocnou sílu, která vám dopomáhá vzhůru.
Začátečník tímto způsobem rychle sílý a první shyby udělá bez pomoci již za 6 týdnů tréninku.
Takto můžete rychle získat sílu pro odcvičení několika kvalitních čistých shybů.
Až uděláte deset shybů na jedničku, přidejte si svojí první zátěž kolem pasu. Bude stačit 2,5Kg. Když
to budete s břemenem přehánět, začnete shybovat bicákama!
» Anatomie zádových svalů (odkaz brzy přidáme)
Časový odhad pokroku při provádění shybů
Tabulka vyjadřuje kolik shybů budete schopni odcvičit při pravidelném cvičení. Odhad počítá s
naprosto pravidelným tréninkem, při kterém budete provádět shyby výše popsanou technikou.
Výsledný počet shybů jsou shyby provedené čistou technikou.
| 6 týdnů |
(6 tréninků zad) |
1 - 2 shyby |
| 3 měsíce |
(12 tréninků zad) |
3 - 4 shyby |
| 6 měsíců |
(24 tréninků zad) |
5 - 7 shybů |
| 9 měsíců |
(36 tréninků zad) |
8 - 9 shybů |
| 1 rok |
(48 tréninků zad) |
10 shybů |
Vložení komentáře | údaj označený hvězdičkou vždy zadejte
zkuste to takhle
Shyby - král cviků. Pro koho jako. Pánové, je mi malinko pod 50, ale shyby (3-5x10) dělám obden (a kliky - dvojnásobek shybů). Pokud chcete "nabušit" shyby, zkuste to jako lezci:
Různá šíře a způsob úchopu (širší úchop - více na zádové svaly, užší na svaly paží - biceps, hluboký sv. pažní, podobně: nadhmat - záda, podhmat - ruce), zátěž 70-80% op. max., 8-12 opakování, 3-6 sérií, neúplný odpočinek 1-3 minuty (neúplný odpočinek znamená, že do další série nenastupujete úplně odpočinutiJ).
Pyramida:
Spočívá v plynulém zvyšování zátěže a snižování počtu opakování v rámci jednoho tréninku. Může se cvičit jen vzestupně (dle zátěže), nebo vzestupně a sestupně (v tomto případě se nesestupuje až na začátek). Cvičí se 4-6 sérií, postupně se zvyšuje zátěž a snižuje počet opakování, po dosažení vrcholu naopak. Př.:
1. série: 10 opakování se zátěží 60% op. maxima
2. série: 8 opakování se zátěží 70% op. maxima
3. série: 6 opakování se zátěží 75% op. maxima
4. série: 5 opakování se zátěží 80% op. maxima
5. série: 6 opakování se zátěží 75% op. maxima
6. série: 8 opakování se zátěží 70% op. maxima
Odpočinek 1-3 minuty.
Statické visy na hrazdě:
Visy s úhlem v lokti 20°, 90° a 120°, doba výdrže 20-30 s, 5-10 sérií, odpočinek 2-3 minuty. Pozor na ostrý úhel v lokti, při pocítění bolesti zvětšete úhel v lokti nebo toto cvičení úplně vynechte.
Shyby ve smyčkách:
Na hrazdu přivažte dvě širší smyčky. Výhodou je procvičení zatěžovaných svalů pod jiným úhlem než na hrazdě (zápěstí je volně pohyblivé, v průběhu přítahu se točí dlaněmi k tělu). Smyčky mohou být umístěny stejně vysoko nebo rozdílně. Při rozdílné výšce úchopu veďte pohyb od počátku k výše umístěné ruce, ruce střídejte (je-li prostor, jen se otočíte, když není, tak při uvázání na lodní uzle lze výšku „držadel“ snadno měnit). Cvičte 8-12 opakování v 3-6 sériích, odpočinek 2-3 minuty.
ABC shyby:
2 shyby obouruč na hrazdě a 5 s vis, úhel v předloktí 20° (poloha A), 2 shyby a 5 s vis, úhel v předloktí 90° (poloha B), 2 shyby a vis 5 s, úhel v předloktí 120° (poloha C). Pro vyšší intenzitu možno použít závaží.Cvičte 5 sérií, odpočinek 3 minuty.
shyb
taky sem dělával shyby s padesátkou na opasku 6 opakování
nevím co to je
je mi 13 a když odcvičím tréning shybů coš je 100(po 10 pak přestávka) bolí mě kolem krku(je to dobře?)
Tyvole to čumím velice dobrá, rada moc dobry článek
Zdravím chlapy! Tak po 2 letech, kdy mi visí hrazda v pokoji jsem se naučil kvalitní shyb neboli shyb zádama a ne rukama! Mám silné ruce a vždycky jsem to tahal rukama, nechápal jsem proč cvičim bez pokroku! Furt náročné bez zlepšení... Až jednoho dne(dneska) udělám 5 shybu s širokým uchopem bez toho aby mě boleli ruce a místo toho mě druhý den bolí křídla jako čert! Kluci trpělivost, ono to přijde! Král cviku...
kvalitní hrazdy pro kvalitní tvarování postavy http://hrazdy.shop1.cz/
souhlasim s tim že každej se zlepšuje individuálně, já třeba po půl roce udelam v peti seriich 30 shybu.(širokej uchop)akorát mám pořád problém kolik serií dávat.nechci bejt kulturista ,ale myt atletickou postavu
Ahoj, do nedávné doby jsem neudělal ani Ň na hrazdě!!!! Prostě sem se ani na jednu destinu nepřitáhl!!!! Teď po 4 týdnech jsem udělal tekřka jeden schyb už jí mám u čela takže mám z toho dobrej pocit!!!! Stačí jen když dete o kolo se na to pověsit a skoušet to 20-30 sekund vždy je to perfektní poci!!! Skvělej článek se kterým naprosto souhlasím!!!
ahoj je mi 14 let uplne souhlasim stim co rika ten borec co to pise at na ten az na tu tabulku to je u kazdeho individuale.nechci se kasat ale na svuj vek mam dobrou postavu,zhyby delam normalne-myslim ze jich udelam tak 15 za hlavu ale moji vrstevnici nejdou schopni udelat ani 1 poradne a to o zhybech normalnich ani nemluve nebyli schopni udelat ani podhmatem jeden spravne
S tou tabulkou vůbec nesouhlasím, každy se zlepšuje jinak. Někdo kdo v životě shyby nedělal a zkusí to může udělat trěba 15 shybů. Vše je individuální! Záleží na váze a síle!
za rok iba 10 zhybov?
dosť som sa nasmial nad týmto článkom...ževraj široký úchop je až taký, že sa budem držať okraja hrazdy, lol, trošku si to prehnal...a ďalšia hlúposť je že keď príde začiatočník do posilky, tak 10 zhybov zrobi do 2 mesiacov ak kvalitne cviči, rok je trošku veľa nemysliš? za rok sa da poctivim treningom zrobiť 30 zhybov v serii /poctivich!/ COMODORE
Ahoj chtěl bych požadat o nějaky cvičebni plan na shyby ale pokud možno na zapojeni co nejvice svalu horni polovimy těla jak často kolik serii na určite partie moc děkuji za odpověd.p
Pomoc se shyby...
Ahoj lidi... skvělý článek... Mohl bych se autorů na něco zeptat? Nechci aby ze mě byl kulturista ale mít o 50% svalů víc než obyčejný smrtelník by mi nevadilo...
Cvičím vše možné co mě napadne a nenapadne... Kliky, Shyby různýmy způsoby, Kliky na jedné ruce, Banch, Břicho, Jednoručky atd....
Aby to bylo jasný... můj dotaz je: Lze si shybama vymakat celý záda, ruce a břicho? :-) Nerad dělam takový cviky co musim dělat hrozně dlouho (Kliky 50)... u shybů se pěkně unavim a to třeba hned po 20.
Prosím nějakýho odborníka, kterej by měl na mě chvilku času aby se mi ozval na mail: S.amson@seznam.cz
Díky moc...
Taky bych rád věděl jak a jaký svaly je potřeba cvičit abych dokázal udělat "vlajku" na tyči... (Držím se rukama ve vodováze) :-) (Vsadil jsem se o 10 000Kč ... mám na to ještě 10 měsíců....
Díky moc každému pomocníkovi. Budu se tešit na Vaše maily.
PS: Skype je výhodou... :-D
oprava
chtěl jsem napsal, že si celkovy počet mužete zvýšit na 50, ne 20.
shyby
Ještě ktomu jak jsem psal, že můžete dělat shyby i po 2 aby jste dosáhli 30 shybů. to jsem napsal trošku špatně. Myslel jsem to tak, že to můžete dělat i po dvou, ale když uděláte 5 shybů tak je zbytečné je dělat po dvou. Udělejte jich prostě tolik kolik uděláte dejte si přestávku a opakujte dokud neuděláte v celkovém počku 30 shybů. Uvidíte jaký z toho budete mít skvělý pocit. Časem si celkový počet můžete zvýšit na 20, ale musíte se na to čítit.
shyby
Pokud chcete dosáhnout rychlého zesilení při shybech, shybujte 3x týdně. pokud např. cvičíte 3x týdne tak zařaďte shyby vždy jako první cvik. Řekněte si že dneska uděláte např. 30 shybů a udělejte je klidně i po 2 shybech s přestávkama. Jedině takhle zesílíte. Přece na svých prvních 10 shybů nechcete čekat rok,když to jde za 3 měsíce(v některých případech i dřív). Pokud neuděláte jeden jediný shyb, nesnažte se posílit na kladkách, dejte se pod hrazdu lavičku a pomahéjte si nohama a uvidíte rozdíl. Když jste začínali a dělali si doma jen tak kliky, klikovali jste jednou tydně? Ne! Klikovali jste každý den nebo obden a tak jste zesílili. Praktikujte to i na shybech.
pro: matěj mareš
jasně, jeď kladky tak, aby to zvládala i levá strana. Časem se síla v obou rukách vyrovná a ty můžeš začít kvalitně shybovat.
Zdravím, už jsem zde psal o pár příspěvků níže. Jsem opravdu bezmocný. Chci mít mohuný křídla! Problém je v tom že hraju závodně tenis 11let, hraju za juniorskou reprezentaci. Tenis je samozřejmě jednostraný sport. Jsem prváka celá moje práva strana je výrazně silnější. Svalová disbalance je při mém zatížení, kdy hraju denně 3 hodiny samozřejmostí. Při přítahu se ať dělám co dělám přitahuju k pravý ruce. Moje hlava se posune třeba o 15-2é čísel do prava. Zeptal jsem se na to fyzioterapeuta a ten mi odvětil, že to nesmím dělat, protože tím opět rozvíjím jenom pravou stranu, a to opravdu nechci. Nenapadá vás nějaká alternativa? Kladky, potřebuju pomoc!
Ještě jsem zapomněl jednu otázku, tak mě napadá jestli se mám přitáhnout před, nebo za hlavu...:D
Stránky jsou skvělé :) jen když jsem si četl člávek o shybech, trošku mi tam chyběl obrázek, přece jen bych z toho líp poznal jak to mám dělat :)
Pojď hrát šachy a kašli na to
dodatek
nejsem zase úplný tlouštík :-) už jsem i nějakou dobu cvičil takže nějaké ty základy mám :-)
začátek
Ahoj, chtěl bych se zeptat jak mam začínat. Meřím 195 cm a vážím 105 kilo. Moje postava je celkem při těle. Neudělám ani jeden shyb. Osobně bych chtěl spravit postavu, jakože zhubnout nějaký to kilo. Poradili by jste mi prosím jak začít? Jinak článek je moc pěknej :-)
začátek
Ahoj, chtěl bych se zeptat jak mam začínat. Meřím 195 cm a vážím 105 kilo. Moje postava je celkem při těle. Neudělám ani jeden shyb. Osobně bych chtěl spravit postavu, jakože zhubnout nějaký to kilo. Poradili by jste mi prosím jak začít? Jinak článek je moc pěknej :-)
začátek
začátek
Přečetl jsem si o shybech, výbornej článek. Chtěl ještě poradit, jak často se má shybovat (2x, 3x týdně apod.) Prostě takový trochu tréningový plán. Díky za pomoc.
Matěj: základem je min. 5 jídel denně, hlavně zdravě. Taky záleží na tom, jaký typ si, jestli si vyhublý a chceš nabrat hmotu celkově, nebo jestli si víc při těle a potřebuješ něco zhubnout. Při druhé možnosti samozřejmě musíš nasadit dietu a do treningu zařadit nějaké kardio. Naopak když potřebuješ nabrat celkově, chce to hodně jíst, hodně sacharidů a nebát se ani tuků, hlídej si taky bílkoviny ;) Ovesný vločky, dobrej výběr pro začátek ;) A k těm doplňkum, pro začátek je vůbec nepotřebuješ ;) cvičim pár let bez doplnků a roste to samo a dobře, ale pokud chceš přibrat tak Sachariďák a pokud naopak spálit tak nějakej spalovač, ale v tom já se nevyznám, jak řikám, v doplňcích se moc neorientuju :)
Sasa:Čau a dík za odpovědi.Potřebuju vědět zda je nutný brát ty doplnky jako jsou ty proteiny protože jak sem koukal tak sou dost drahý. A peněz se mě tet zrovna moc nedostává.Zato jsem do jídelníčku zařadil ovesné vločky.
je mi 10, cvicim mesic a dokazu udelat bez cheatingu nebo pusteni a s sirokym uchopem 12 shybu.
Počítat ho můžeš, můžeš si i nohama dopomáhat, jen si dej pozor na techniku, netahej se rukama, snaž se hodně zatahovat lopatky. A taky si dávej pozor, kde co přečteš o úchopu, neni pravda, že širší úchop=širší záda! A každý den to klidně cvičit můžeš, ale postupem času uber ;)
Dík za odpověd.Ještě mám pár otázek: koupil jsem si hrazdu do dveří je široká 78 cm. První shyb dělám ze stoje, na další už pokrčím nohy.Shybů udělám celkem 5.Můžu počítat i ten první? Dál zkazím něco když si potom udělám minutku pauzu a pokračuju ve shybech nebo když to cvičím každej den?
Matěj: Ahoj, ne, určitě neni pozdě ;) ikdyž už je jasný, že nemůžeš očekávat tak masivní přísun svalstva, cvičit můžeš začít téměř kdykoliv ;) stačí, když si sestavíš, nebo si necháš sestavit nějaký jídelníček přesně na míru vyhovující. Poté si proštuduj trochu literatury a zkus si sestavit svůj treningový plán, tak jak to dělá většina běžných začátečníků ;) během cvičení cviky různě obměňuj at poznáš, co na tebe působí :)
není pozdě
Cau. Není pozdě začít posilovat v pětatřiceti letech? Vážím 75kg a měřím 175cm. Chtěl bych nabrat nějakou svalovou hmotu.Potřebuju poradit jak nato.Dík za odpověd.
Ahoj, děkuju za odpověď. A za radu. Naštěstí vím že se přidávat jakoukoliv zátěž je zbytečné. Mimochodem jsem se ukázal po 3 měsících u svého sporotvního fyzioterapeuta a řekl mi že jsem pěkně zesílil a Véčko už je vidět. Shyby jsou vážně skvělé. Ještě jendou díky za tento článek
martin: jasný, když už máš odcvičíno 5-10 let a máš už pořádnej základ a sílu na to, aby sis přidal i na opasek a měl správnou techniku tak jo, ale takhle začátečníci ne si myslim :-)
martin: jasný, když už máš odcvičíno 5-10 let a máš už pořádnej základ a sílu na to, aby sis přidal i na opasek a měl správnou techniku tak jo, ale takhle začátečníci ne si myslim :-)
Pěkný článek.Je pravdou ,že spousty lidí cvičit shyby neumí avšak zároven nemusí být pravdou,že někteří,co mají zázež na opasku cvičí shyby špatně ,jak je zde naznačeno.Mohu Vám poslat video, kde shybuji 10 opakování s 35Kg záteží,bez ošívání a pohybů které jsou k smíchu při provádění shybů při váze 90 KG a výšce 180cm.
Široký úchop jak zde popisujete je super,ale nezapomínejme na kvalitní úchop rukou,který je přinejmenším stejně důležitý jako šířka úchopu.
matěj m: shyby můžeš dělat jak podhmatem tak nadhmatem ale neni pravda čím širší uchop tim širší záda budou - to je blbost .. shyby můžeš dělat jak na hrudník tak za krk, obojí je správně, jen dbej na správnou techniku a cvič se svojí váhou těla, nepřidávej si si nic na opasek .. shyby by si měl cvičit pokaždé když cvičíš záda, je to zákald ;-)
Ahoj, shyby dělám ale můj pocit je takový že cejtim jen lopatky...prosím poraďte...mám dělat za hlavu nebo na hrudník....děkuju...co dělám špatně .... neob to je normální ? .... jsem začátečník
Ahoj, shyby dělám ale můj pocit je takový že cejtim jen lopatky...prosím poraďte...mám dělat za hlavu nebo na hrudník....děkuju...co dělám špatně .... neob to je normální ? .... jsem začátečník
Ahoj, je mi 15 let a 3 měsíce. Koupil jsem si hrazdu a visí mi v pokoji(ne ve dveřích)a je krásná. Chci mít křídla jako pták. Chci strašně poděkovat za tenhle článek, je užásnej, skvěle zformulovanej, prostě díky moc. Jen se chci zeptat, kolikrát týdně a kolik serii mám dělat. Jsem začátečník. Děkuju za odpověď
Tom: to mi povez, jak bys chtel delat shyby nejsirsim uchopem podhmatem..
Nenašel jsem tady nic o úchopu nadhmatem nebo podhmatem? jak je to lepší? nebo je to jedno?
vy jste kreteni normalne si pod sebe date lavici se kterou si pomuzete nahoru kdyz nebudete moc normalne si na ni stoupnete a pomuzete si trochu nahoru
suppeer! Konečně vim, jak na to!
jakou lavičku myslíš?? přio jakym cviku?
Pomoc s lavičkou
Mohl by mi někdo vysvětlil, jak je myšlená ta pomoc s lavičkou? Moc si to nedovedu představit, děkuji.
Pomoc s lavičkou
Mohl by mi někdo vysvětlil, jak je myšlená ta pomoc s lavičkou? Moc si to nedovedu představit, děkuji.
Pomoc s lavičkou
Pomoc s lavičkou
nn, ono ze začátku jich moc neuděláš, ale záleží na tom, jestli si začátečník, protože to potom musíš přizpůsobit treninku ... shyby sou totiž těžký i na ruce ... já už cvičím 2 roky, tak už to mám ve zvyku cvičit to takhle ... ale jestli fakt začínáš ted se cvičením, tak si dávej shyby 2-3 týdně, dělej maximum opakování, ale jen tak, aby si se přitahoval zády a ne rukama, po roce jich bez problemu uděláš 10 a víc ;-)
sasa:diky za radu a ještě bych se tě chtěl zeptat jak je to s regenerací když je cvičíš obden nejsi pak třeba po týdnu příliš vysílený?
2 Billy19: Shyby jednou týdně je málo, pokud chceš mít široký záda ... a neudělal by si jich mnoho ... bylo by jedno, kolik dáš serii ... zkušenost se shyby: cvičit je obden, zlepšuješ se rychleji a si rychleji širší a plnější ..
Jak je to se sériemi(počet)?
Ahoj,chtěl bych se zeptat když budu cvičit shyby pravidelně jednou týdně kolik mám udělat sérií? díky za odpověď
2 Adam : Může to být stagnací ramen nebo častý přetrénování, kdy sval ztrácí hmotu a sílu ... může to být taky způsobený tím, že si začal cvičit už takhle brzy,ale o tom pochybuji
Jak rozsirit ramena
Mel sem krasne siroka ramena ale nevm proc a strasne se mi stahly je mi 16 let a uz od 14 let sem pravidelne cvicil a hlavne delal shyby.Tak v 15 letech sem mel krasne siroka vypracovana ramena.Ted mam 16 let a ramena se mi nejak zahadne smrskla a to se furt pravdelne cvicil,nevim si s tim co mam dela aby se mi ramena znovu rozsirila.Prosim o odpoved
já shyby střídám,dám si tak 4 serie,dvě serky s uchopem stejnym jak ramena a pak širokym...je to paráda,dělám to 4x5opak.-moh bych i víc,ale tahal bych se tělem,a fakt parádní
Tento clanek je fakt super.Ja osobne cvicim hrazdu sirokym uchopem a muzu rict z je to presne tak jak napsal.Kdyz vidim ty borce v posilovne co se zvedaji z 20kg kotoucem na opasku a tahaji to celym telem je to celkem sranda a bez ucinku hlavne.Ja cvicim bez zavazi a siroky uchop a je to best!!!Ja osobne udelam sirokym uchopem i 12 opakovani a to ho cvicim tak rok.
já dělal kvalitní shyby asi půl roku a když jsem začal dělat přítahy horní kladky, tak jsem mohl dát lehce vysokou váhu se kterou jsem sval dokázal dokonale procvičit
já shyby cvičim 2x tejdně a asi blbě,cvičim je tak 3 měsíce,ale nikdy jich neudělám víc jak 6....asi budu zkoušet techniku s tou lavičkou
přínos
Tenhle článek je pro dost lidí určitě přinos.
wow
Tak s tim budu machrovat v posce, protoze shyby delam dlouho a uplne blbe a ostatni na tom taky nejsou lip.. uz vidim, jak se mi budou 1. tyden smat :(. A po pul roce se budu snad smat ja.
tenhle článek mě potěšil...opravdu kvalita..jen tak dál!!